16 Ağustos 2007 Perşembe

Alım Satım opsiyonları

Opsiyon sigorta poliçesine çok benzer, ancak bu araç sadece belirli kriterler yerine getirilirse etkili olabilir. Opsiyonlar da para piyasalarında böyle hareket ederler ve alıcısına bir para birimini diğer bir başka para birimi karşılığında daha önceden belirlenen şartlara uygun olarak, daha önceden kararlaştırılmış fiyata ve tarihte alma (Alım opsiyonu) veya satma (Satım opsiyonu) hakkını (zorunluluğunu değil) tanırlar. Bu kriterler, yatırımcının piyasanın daha önceden tanımlanan bir zaman diliminde alacağına inandığı yöndür. Sigorta poliçelerinde olduğu gibi, bu ışlemin tek maliyeti ödenen primdir.

Alım opsiyonu yatırımcıya para birimini daha önceden saptanan bir fiyata satın alma ''hakkı'' verir. Örneğin, EURO'nun bir sonraki hafta ABD Doları karşısında güçleneceğine inanıyorsanız, 1.21 fiyatından bir ALIM Opsiyonu satın alabilirsiniz. Satış fiyatı vade tarihinde piyasa fiyatının altında olursa, Alım opsiyonu ödenen primden daha değerli olacaktır.

Satım opsiyonu ise, para birimlerinin aşağı doğru dalgalanmalarından kar etme hakkını sağlar.
Yatırımcıların Alım ve Satım Opsiyonları satın alma ve satma hakları bulunmaktadır. Bir opsiyonu satmak yatırımcının daha önceden primi kazanmasını sağlar. Diğer taraftan, Opsiyon satın alındığında söz konusu primin ödenmesi gerekmektedir.ForexTurkish.

Hiç yorum yok: